فهرست
فهرست
رایجترین کمپرسور در صنعت کمپرسور باد است. مثلاً در بسیاری از وسایل خانگی از کمپرسورهای باد غیرصنعتی استفاده میشود، یخچال و جاروبرقی از جمله این وسایل هستند. در صنعت نیز از این دستگاه بسیار استفاده میشود. نجاریها برای کوبیدن میخ از کمپرسور باد استفاده میکنند؛ در صنایع دفاعی برای پرچ پیچها به شکل دقیق، از نیروی این کمپرسور استفاده میشود. اگر علاقهمند شدید درباره این کمپرسور بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
معرفی کمپرسور باد
یکی از نیروهای موجود در طبیعت نیروی باد یا هواست. انسان از زمانی که توانست چرخ آسیاب یا کشتیها را با نیروی باد حرکت دهد همواره به فکر استفاده از این نیرو بوده است. اما استفاده از نیروی باد موجود در طبیعت همیشگی نبود؛ لذا بشر به فکر ساخت دستگاهی بود که نیروی هوا را مصنوعی تولید کند.
بنابراین ساخت کمپرسورها موجب شد تا انسان بهتر بتواند کار خود را انجام دهد. کمپرسور یک اختراع لحظهای نبود، هزاران سال قبل از میلاد، مصریان باستان از دمندهها برای شعلهور کردن کورههای ذوب فلزات استفاده میکردند. در قرن هفدهم مهندس انگلیسی جان ویلکینسون اولین دستگاه پیشساز کمپرسور امروزی را برای یک انفجار بزرگ طراحی کرد و بعد از آن کمپرسورها به شکل فزایندهای به کار گرفته شدند. کمپرسور باد نوعی از کمپرسور است که به کمک یک موتور مکانیکی هوا را از محیط بیرون مکش کرده، در محفظهای متراکم میکند و بعد به با فشار زیاد از نازل به بیرون هدایت میشود. کمپرسور هوا نام دیگر کمپرسور باد است.
انواع کمپرسور باد
یکی از دلایل استفاده بالا از کمپرسور باد تنوع زیاد این دستگاه است. همانطور که اشاره شد کمپرسورها از لحاظ مکان استفاده به دو نوع خانگی یا کارگاهی و صنعتی تقسیم میشوند. از لحاظ ظرفیت نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند. اما مهمترین گروه بندی در کمپرسور باد، تقسیم بندی بر اساس نوع عملکرد دستگاه است. در این نوع گروهبندی کمپرسور به سه گروه متفاوت تقسیم میشوند:
کمپرسور رفت و برگشتی
این نوع کمپرسور که به کمپرسور باد پیستونی معروف است از نوع کمپرسور جابهجایی مثبت بوده و با استفاده از قدرت موتور کار فشردهسازی هوا را انجام میدهد. در این نوع از کمپرسور، موتور (الکتروموتور یا دیزل) استارت خورده و میللنگ را به حرکت در میآورد. حرکت میللنگ به پیستون منتقل شده و پیستون داخل سیلندر حرکت میکند. حرکت پیستون موجب بازشدن سوپاپ مکش هوا شده و هوا وارد سیلندر میشود. حرکت برعکس پیستون موجب میشود هوا فشرده شده و با افزایش فشار هوا به خارج از کمپرسور منتقل میشود. یکی از پرکاربردترین کمپرسور باد صنعتی در جهان کمپرسورهای پیستونی است. این نوع کمپرسور به دلیل هزینه خرید پایین در اکثر شرکتها مورداستفاده قرار میگیرد.
کمپرسور پیچ دوار
این نوع کمپرسور که به کمپرسور اسکرو معروف است در مراکزی استفاده میشود که نیاز به ۱۰۰۰ لیتر هوا در دقیقه است. برای همین بیشتر در مصارف صنعتی از کمپرسور اسکرو استفاده میشود. کمپرسور اسکرو، به کمک دو روتور نر و ماده که در کنار هم قرار دارند هوای مکش شده را در قسمت مخزن متراکم کرده و به بیرون انتقال میدهند. کمپرسور هوا اسکرو در صنایع مختلفی مثل صنایع هوایی برای تأمین هوای فشرده در توربین هواپیما استفاده میشود.
کمپرسور فشار قوی
همانطور که مشخص است استفاده از این کمپرسور منوط به نیاز به هوای پرفشار است. در صنایعی که فشار هوای کمپرسور بالای ۳۰ بار است از این کمپرسور استفاده میشود. کمپرسور فشارقوی یک نوع بازنگری و متحول شده کمپرسور پیستونی است. عملکرد این کمپرسور به دلیل نوع پیستون و صفحه سوپاپ بهگونهای است که قدرت فشردهسازی هوا بالا میرود. در واقع مهمترین تفاوت این سه کمپرسور در میزان فشار هوای تولیدی است که در کمپرسور باد اسکرو و پیستونی میزان فشار در هر دو ۸ تا ۱۰ بار است؛ در حالی که میزان فشار هوای کمپرسور فشار قوی ۴۰ بار است.
لازم به ذکر است کمپرسورهای باد در گروههای بدون روغن (oil free) و روغنی نیز دستهبندی میشود. مثلاً کمپرسور پیستونی در هر دو نوع بدون روغن و روغندار کار میکند.
عملکرد کمپرسور باد
اشاره شد که عملکرد کمپرسورهای باد متفاوت است؛ اما در همه کمپرسورهای باد میزان هوای مشخصی هوا وارد و متراکم میشود. در توضیح عملکرد کمپرسور باد سه مرحله را میتوان توضیح داد:
- مرحله اول: استارت موتور؛ در این مرحله موتور استارت خورده و هوای محیط را مکش میکند.
- مرحله دوم: هواساز؛ هوای مکش شده به هواساز منتقل میشود. در بعضی از کمپرسورها قبل از ورود هوا به واحد ایراند، یک فیلتر قرار داده میشود تا دمای هوا کاهش و آلودگیها احتمالی گرفته شود. درهواساز هوای ورودی متراکم و فشار آن افزایش پیدا خواهد کرد.
- مرحله سوم: انتقال به مخزن هوا؛ هوای فشرده بعد از عبور از میکرو فیلتر و خنک شدن به مخزن هوا وارد خواهد شد.
اجزاء کمپرسور باد
کمپرسور باد انواع مختلفی دارد اما همه برای وظیفه نهایی که فشرده سازی هواست یک نوع وسیله خاص دارد. این اجزاء عبارتند از:
- موتور: بسته به سازنده، نوع موتور متفاوت است. در بعضی از دستگاهها موتور به شکل الکتروموتور است و در بعضی دیگر موتورهای بنزینی یا گازوئیلی برای کار دستگاه وجود دارند. نکتهای که باید به آن توجه کرد، قدرت موتور است که هرچه قدرت موتور بیشتر است، میزان فشرده سازی هوا بیشتر خواهد بود. در کمپرسور هوای صنعتی بسته به سفارش مشتری استفاده از پیشرانههای فسیلی در دستور کار قرار میگیرد.
- مخزن هوا: این مخزن که بسته به میزان تولید هوا متفاوت است، عمل ذخیره کردن هوا را انجام میدهد.
- واحد هواساز: واحد هواساز که به آن AIREND نیز گفته میشود کار فشرده سازی و متراکم کردن هوای ورودی را انجام میدهد. در کمپرسور اسکرو واحد هواساز دو روتور نر و ماده است که در کنار هم قرار میگیرند و کار ذخیره سازی هوا را انجام میدهند. در کمپرسور پیستونی واحد هواساز سیلندر و پیستون خواهد بود که هوا را محصور و سپس متراکم خواهد کرد.
- فیلتر هوا: کمپرسور باد هم به شکل روغنی و هم به شکل اویل فری در بازار یافت میشود. یکی از نقاط اشتراک کمپرسورها نیاز به فیلتر هوا است. در کمپرسور بدون روغن، به جهت خنککردن هوای تولیدی و گرفتن روغن احتمالی، از فیلتر هوا استفاده میشود. در کمپرسور روغنی، تنها به دلیل کاهش دمای تولیدی از فیلتر هوای خنک استفاده میشود.
- تابلو برق: تابلو برق در کمپرسورهای سه فاز صنعتی استفاده میشود؛ وظیفه تابلو برق محافظت از الکتروموتور و افت ولتاژ است.
تعمیر و نگهداری کمپرسور باد
نکتهای که بعد از خرید کمپرسور باد باید انجام داد، نگهداری و تعمیر کمپرسور باد است. شاید کمپرسورهای کوچک (یخچالی) نیاز به تعمیر و نگهداری خاص نداشته باشند، اما کمپرسور باد صنعتی نیاز مداوم به رعایت نکات مهم در تعمیر و نگهداری دارد.
برای نگهداری از کمپرسورها باید به موارد زیر توجه کرد:
- فیلتر هوا به خصوص در کمپرسورهای باد اویل فری تمیز و چک شود. درصورتی که فیلتر کارایی خود را از دست داده تمیز شود.
- شیر یکطرفه بازدید شود. کار شیر یکطرفه جلوگیری از بازگشت هوای مخزن به درون هواساز است. در اثر دمای بالا گاه سوپاپ این شیر از بین رفته و موجب میشود هوا به داخل هواساز برگردد که موجب اختلال در هواساز میشود.
- نشتی مخزن بررسی شود. متأسفانه ۲۵ درصد از هوای تولیدی در صورت نشت کمپرسور از دستگاه خارج میشود. برای همین بازدید نشتی و رفع آن بسیار ضروری است.
- روزانه شیر تخلیه مخزن باز شود تا اگر آبی درون دستگاه جمع شده است آب از دستگاه خارج شود.
- کابل برق و اتصالات دستگاه بررسی شود تا هم از خطرات جانی جلوگیری شود و هم اتصال موجب افت ولتاژ و گیرپاژ کردن موتور نشود.
یکی از سؤالاتی که همواره مطرح است، انتخاب بهترین کمپرسور باد است. جدا از اینکه در زمان خرید کمپرسور باد، عواملی همچون واحد هوای تولیدی cfmو میزان فشار هوای خروجی psi باید بررسی شود اما روش نگهداری و تعمیرات کمپرسور بسیار مهم است و این به شرکتی برمیگردد که کمپرسور از آن خریداری میشود. آموزش اپراتور، باید توسط شرکتی انجام شود که اشراف کافی به تمام دستگاهها دارد. متأسفانه دیده میشود انجام برنامه نگهداری و تعمیرات گاه غیرعلمی نوشته میشود که همین امر باعث کاهش طول عمر مفید کمپرسور باد خواهد شد.
روانکاری کمپرسور باد
کمپرسور هوای فشرده وسیلهای مکانیکی است که اجزاء آن چه در قسمت موتور و چه در قسمت هواساز در حال حرکت مداوم هستند. حرکت قطعات فلزی در مجاورت هم موجب افزایش دما و اصطکاک میشود؛ لذا باید از روغن برای روانکاری استفاده شود. در کمپرسورهایی که استفاده از روغن مجاز است، مشکل زیادی وجود ندارد. در کمپرسور پیستونی روغن به موتور و سیلندر و پیستون تزریق میگردد و سیلندر و پیستون روان کار میکنند یا در کمپرسور اسکرو به روتورها روغن پاشیده میشود که برای کاهش آلایندگی در قسمت خروجی هوا از هواساز فیلتر به کار گرفته میشود، اما روانکاری در کمپرسور باد بدون روغن فرق خواهد کرد. در کمپرسور بدون روغن، در واحد هواساز نباید از روغن برای روانکاری استفاده شود. برای همین جنس قطعات را از تفلون یا آلیاژهای مخصوص میسازند که هم اصطکاک کم شود و هم نیاز به روغن احساس نشود.
مزایا و معایب کمپرسور باد
استفاده از کمپرسور باد مانند هر دستگاه دیگری مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد؛ اما نکته اینجاست که هرکدام از انواع کمپرسور نسبت به یکدیگر معایب و مزایای خود را دارند جدول زیر بیانگر این معایب و مزایا است.
معایب | مزایا | نوع کمپرسور |
---|---|---|
مصرف برق زیاد دارای صدا و لرزش هوای خروجی روغن دارد وزن بالا دارد. | پروانه خنککننده دارد. هزینه خرید پایینی دارد (نسبت به کمپرسور بدون روغن) تعمیر و نگهداری هزینه پایینتری دارد. | پیستونی روغنی |
هزینه تعمیر و نگهداری زیاد است. نیاز به اپراتور با تجربه است. | صدا و لرزش کمتری دارد. فصای کمتری اشغال میکند. استهلاک کمتر و طول عمر بیشتر نسب به کمپرسور پیستونی دارد. | اسکرو |
معایب | مزایا | نوع کمپرسور |
---|---|---|
مصرف برق زیاد دارای صدا و لرزش هوای خروجی روغن دارد وزن بالا دارد. | پروانه خنککننده دارد. هزینه خرید پایینی دارد (نسبت به کمپرسور بدون روغن) تعمیر و نگهداری هزینه پایینتری دارد. | پیستونی روغنی |
هزینه تعمیر و نگهداری زیاد است. نیاز به اپراتور با تجربه است. | صدا و لرزش کمتری دارد. فصای کمتری اشغال میکند. استهلاک کمتر و طول عمر بیشتر نسب به کمپرسور پیستونی دارد. | اسکرو |
اگر قصد خرید بهترین کمپرسور هوا را دارید قبل از هر اقدامی با کارشناسان هوایار تماس بگیرید و نظرات آنها را جویا شوید.
سوالات متداول
رایجترین کمپرسور در صنعت کمپرسور باد است. مثلاً در بسیاری از وسایل خانگی از کمپرسورهای باد غیرصنعتی استفاده میشود، یخچال و جاروبرقی از جمله این وسایل هستند. در صنعت نیز از این دستگاه بسیار استفاده میشود. نجاریها برای کوبیدن میخ از کمپرسور باد استفاده میکنند؛ در صنایع دفاعی برای پرچ پیچها به شکل دقیق، از نیروی این کمپرسور استفاده میشود.
• مرحله اول: استارت موتور؛ در این مرحله موتور استارت خورده و هوای محیط را مکش میکند.
• مرحله دوم: هواساز؛ هوای مکش شده به هواساز منتقل میشود. در بعضی از کمپرسورها قبل از ورود هوا به واحد ایراند، یک فیلتر قرار داده میشود تا دمای هوا کاهش و آلودگیها احتمالی گرفته شود. درهواساز هوای ورودی متراکم و فشار آن افزایش پیدا خواهد کرد.
• مرحله سوم: انتقال به مخزن هوا؛ هوای فشرده بعد از عبور از میکرو فیلتر و خنک شدن به مخزن هوا وارد خواهد شد.