با توجه به نیاز روز افزون استفاده از سوختهای فسیلی و به تبع آن برداشت و استحصال بیشتر از میادین نفتی، تولید گازهای همراه نفت نیز افزایش یافته است، در بسیاری از موارد عدم استفاده از فرایند مطلوب و مقرون به صرفه منجر به سوزاندن این گازها گردیده است. همچنین سوزاندن گازهای نامطلوب در شرایط نرمال و یا غیر نرمال واحد عملیاتی، یک روش استاندارد و ایمن جهت حفظ و یا کنترل فشار واحد عملیاتی به حساب میآید. سوزاندن گازهای همراه علاوه بر هدر رفت انرژی و سرمایه عظیم، منجر به افزایش آلودگیهای زیست محیطی نیز میگردد. با استفاده از پلنت احیا گاز فلر از این مشکل جلوگیری میشود. استفاده از روشهای بازیابی گازهای مشعل، در مقایسهای کوچک و متوسط یکی از روشهای مقرون به صرفه جهت استفاده از گازهای مشعل و تولید محصولات با ارزش افزوده مانند برشهای C2+، C3+، C5+، LPG و همچنین برگشت گازهای غیر قابل استفاده تولید شده در این فرایند به عنوان سوخت توربین و کوره با توجه به ارزش حرارتی این گازها میباشد.
بر اساس گزارشهای ارائه شده توسط منابع معتبر بین المللی مانند آژانس بین المللی انرژی در سال 2019 و بانک جهانی در سال 2022، ایران جز کشورهایی با بیشترین میزان گازهای سوزانده شده در مشعل میباشد. با توجه به نمودار گزارش شده توسط بانک جهانی که در شکل 1 آورده شده است، علیرغم تلاشهای صورت گرفته در جهت حذف و یا کاهش میزان گازهای مشعل، ایران همچنان پتانسیل بسیار بالایی در خصوص استفاده از گازها را دارا میباشد.
با توجه به اینکه گازهای ارسالی به مشعل از منابع گوناگونی میباشد، لذا به طور کلی گازهای فلر ترکیبات متنوعی دارند. این ترکیبات عمدتاً شامل ترکیبات سبک اتان و متان و برخی ترکیبات سنگینتر تا پنتان میباشد. همچنین با توجه به ماهیت منبع هیدروکربنی و یا فرایند بالادستی ترکیبات ارسالی به مشعل میتواند شامل گازهای بیاثر مانند N2 و یا CO2 باشد. در میان ترکیبات همراه با ترکیبات هیدروکربنی وجود H2S و CO2 موجب تنوع در انتخاب فرایند بازیابی گازهای مشعل میگردد. به طور کلی حضور H2S و CO2 منجر به اضافه نمودن فرایند شیرین سازی گاز قبل از فرایند اصلی بازیابی گاز مشعل میگردد. با توجه به اینکه ترکیبی ثابتی برای گازهای مشعل وجود ندارد و با توجه به موارد گفته شده در بالا، انتخاب و طراحی واحد بازیابی گاز مشعل بر اساس نمونه گیری مداوم و آنالیز دقیق جریانهای خوراک، صورت میگیرد.
شرکت هوایار با تکیه به تواناییها و قابلیتهای فنی و مهندسی خود، تجربه طراحی، ساخت، راه اندازی و بهره برداری از پلنت گازهای فلر را دارا میباشد. از تجربیات موفق شرکت هوایار در این زمینه میتوان به پروژه بازیابی گازهای مشعل در میدان نفتی چشمه خوش اشاره نمود.
مشخصات میدان نفتی
پلنت احیا گاز فلر میدان چشمه خوش یکی از میادین نفتی ایران است که در منطقه دشت عباس استان ایلام و در ۵۲ کیلومتری جنوب شهرستان دهلران و ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان اندیمشک واقع شده است. میدان چشمه خوش در سال ۱۳۴۳ کشف و بهرهبرداری از آن در سال ۱۳۵۴ آغاز شد.
ظرفیت تولید نفت خام میدان چشمه خوش به طور متوسط ۸۰ هزار بشکه نفت خام در روز، و ۱۱۵ میلیون فوت مکعب گاز طبیعی در روز است. نفت تولید شده در میدان پس از فرآوری در واحد عملیاتی چشمه خوش از طریق خط لوله ۱۵۳ کیلومتری به مجتمع عملیاتی اهواز-۳ منتقل و در نهایت از طریق پایانه نفتی به جزیره خارگ برای تأمین پالایشگاهها یا صادرات ارسال میشود.
مشخصات گاز پلنت احیا گاز فلر
پلنت احیا گاز فلر میدان چشمه خوش به طور معمول در روز ۱. ۲ میلیون متر مکعب گاز همراه را در فلر خود میسوزاند. ترکیب گاز همراه در جدول زیر نشان داده شده است:
Component
| Mol % |
C1 | 73 |
C2 | 15 |
C3 | 6 |
C4 | 2 |
C5+ | 1.9 |
H2O | 0.5 |
CO2 | 0.8 |
N2 | 0.8 |
بازیابی گازهای فلر میدان نفتی چشمه خوش
شرکت هوایار در اسفند ماه سال 1399 با تکیه بر دانش و تجربههای قبلی خود اقدام به تعریف پروژه بازیابی گاز مشعل در میدان نفتی چشمه خوش نمود. در راستای پیشبرد پروژه، تمامی مطالعات امکان سنجی، طراحی پایه و تفصیلی، به صورت یکپارچه در واحد مهندسی شرکت هوایار انجام گردید در ادامه با توجه به بهره مندی از ظرفیتهای تولید تجهیزات در این مجموعه، تجهیزات ثابت و دوار مورد نیاز پروژه، در داخل مجموعه هوایار طراحی و ساخته شد. در ادامه با توجه به تجربیات اجرایی موجود در شرکت هوایار تمامی مراحل آماده سازی سایت، نصب، پیش راه اندازی، راه اندازی و بهره برداری نیز توسط شرکت هوایار صورت گرفت تا چرخه پروژه EPC شرکت هوایار از مطالعات امکان سنجی تا بهره برداری تکمیل گردد. سرانجام پس از گذشت 17 ماه از تعریف پروژه، در مرداد ماه 1401، سایت بازیابی گازهای مشعل چشمه خوش شرکت هوایار به طور کامل به بهره برداری رسید و محصول با کیفیت مطلوب در سبد محصولات شرکت هوایار قرار گرفت.
شکل 2 نمودار کلی فرایند بازیابی گاز مشعل در پلنت احیا گاز فلر را به صورت مختصر نشان میدهد. شرکت هوایار با اسناد به تجربه موفق در این زمینه توانایی انجام تمامی فاز مهندسی شامل مطالعات امکان سنجی، طراحی پایه و تفصیلی، و نیز تمامی فازهای ساخت، اجرا و بهره برداری را دارا میباشد.
محصولات به دست آمده از سایت چشمه خوش شامل موارد زیر بوده که میتواند مورد استفاده واحدهای پالایشی، پتروشیمی و نیروگاهی قرار گیرد:
- Fuel Gas
- C2+
- C3+
- LPG
- C5+
تعداد امتیازات: 7 ، میانگین امتیازها: 5,00
Loading...