برگزاری مانور زلزله و واکنش مناسب و تخلیه اضطراری ساختمان در زمان زلزله و امداد و نجات
ﺳﻮاﻧﺢ و ﺑﺤﺮانﻫﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ در ﻫﺮ زﻣﺎﻧﯽ ﺑﻪ وﻗﻮع ﺑﭙﯿﻮﻧﺪﻧﺪ و ﻣﻮﺟﺐ ﻣﺮگ، ﺟﺮاﺣﺖ اﻓﺮاد و ﺑﯽﺛﺒﺎﺗﯽ در اﻗﺘﺼﺎد ﮔﺮدﻧﻨﺪ. ﻫﺮ ﭼﻘﺪر ﺟﻮاﻣﻊ ﮔﺴﺘﺮده ﺗﺮ و ﺑﺰرگ ﺗﺮ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ ﺗﻌﺪاد و ﻧﻮع ﺳﻮاﻧﺢ ﺑﺎﻟﻘﻮه ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﯽﺷﻮد. ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﭘﯿﺸﺮفت های ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ، اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﺳﯿﺎﺳﯽ ﻣﻮﺟﻮد در اﯾﻦ ﺟﻮاﻣﻊ، اﻏﻠﺐ تأﺛﯿﺮ اﯾﻦ ﺳﻮاﻧﺢ ﺷﺪﯾﺪﺗﺮ ﻣﯽﺷﻮد.
آﻣﺎدﮔﯽ در ﻣﻘﺎﺑﻞ وﻗﻮع ﺑﺤﺮانﻫﺎ از ﺟﻤﻠﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖﻫﺎي اﺳﺎﺳﯽ در ﮐﺸﻮرﻫﺎ، ﺟﻮاﻣﻊ، ﺻﻨﺎﯾﻊ و ﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺎ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. اﯾﻦ اﻗﺪاﻣﺎت در ﻗﺎﻟﺐ ﭼﺮﺧﻪ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﺤﺮان ﺗﻌﺮﯾﻒ ﻣﯽ ﮔﺮدد.
مدیریت بحران از اصطلاحات حوزه مدیریت است که به مجموعهای از فعالیتها، چارهجویی ها و دستورالعمل هایی گفته می شود که مدیریت یک سازمان در چالش با بحران انجام میدهد و هدف آن کاهش روند، کنترل و رفع بحران است. بهطور کلی، مدیریت بحران به معنای سوق دادن هدفمند جریان پیشرفت امور به روالی قابل کنترل و انتظار بازگشت امور در اسرع وقت به شرایط قبل از بحران است.
برخلاف مدیریت ریسک، که شامل ارزیابی تهدیدهای احتمالی و پیدا کردن بهترین راه جلوگیری از وقوع آن است، مدیریت بحران شامل برخورد با تهدیدها قبل، در حین و پس از وقع تهدید است.
داشتن بینش بحران محور، به توانایی فکر کردن در مورد سناریوی بدترین حالتهای قابل وقوع و در عین حال ارائه راه حلهای بیشمار نیاز دارد. از آنجایی که اولین روش، ممکن است جوابگو نباشد، سعی و خطا یک روش پذیرفته شده است. لازم است که همیشه طرح مقابله با تهدیدهای احتمالی موجود بوده و هوشیار بود. سازمانها و افراد باید دارای یک برنامه پاسخ سریع برای مواقع اضطراری بوده و با مانور و تمرین، آمادگی کافی داشته باشند.
مانور ترکیبی زلزله و امداد و نجات، با هدف آمادگی و تخلیه به موقع در شرایط اضطراری و رویکرد کاهش آسیبهای ناشی از حوادث، در شرکت هوایار برگزار گردید. واکنش صحیح و سریع امدادی در کمک به مصدومان و نجات افراد حادثه دیده، تمرین موارد آموزشی و زمان عملیاتی و همچنین شناسایی نقاط ضعف و قوت تیم امداد، از دیگر اهداف این مانور بود.
مانور زلزله و امداد و نجات شامل دو مرحله است:
- تخلیه پرسنل و تردد به محل تجمع ایمن
- نجات فرد حادثه دیده در نظر گرفته شد.
همکاران حاضر در محل مورد نظر (که در سناریوی مانور مشخص شده بود) به محض به صدا درآمدن آژیر اعلان خطر و با توجه به Safety Sign های تعبیه شده در سطح شرکت و با راهنمایی تیم تخلیه، به سمت محل تجمع ایمن تردد نموده تا در آنجا مستقر گردند. در حین تخلیه اضطراری، یکی از همکاران آسیب دیده و از طریق شاستی اعلان حادثه، اطلاع رسانی به تیم امداد صورت می پذیرد.
در ادامه مانور، مدیریت واحد QHSE “جناب آقای مهندس اکبری” به توضیحات تکمیلی و توصیههایی جهت حفظ سلامت و ایمنی همکاران در سازمان، در قالب شرایط مختلف اضطراری پرداختند.
پس از برگزاری مانور زلزله و با ارزیابی صورت گرفته از شاخصهای مورد نظر در این مانور، عکس العمل و بازخورد مناسب تیم تخلیه جهت راهنمایی پرسنل به محل تجمع ایمن و حضور به موقع نیروهای امداد در محل حادثه؛ جزو نقاط قوت مانور مذکور معرفی گردید.