فهرست
فهرست
از انجا که خشک کردن هوای فشرده برای بسیاری از کاربردها ضروری می باشد انتخاب خشک کن (درایر ) مناسب هم همواره به یک چالش مهم در صنایع مختلف تبدیل شده است. دانستن تفاوت های کلیدی بین این درایرها و نحوه عملکرد آن ها می تواند کمک شایانی به انتخاب آگاهانه آن ها نماید.
در دنیای تولید، سه ابزار برای اکثر فرآیندها ضروری است: آب، برق و گاز طبیعی. با این حال، یک ابزار وجود دارد که تقریباً به اندازه این موارد مهم در نظر گرفته می شود: هوای فشرده. بسیاری هوای فشرده را به دلیل تعداد مشاغل و صنایعی که برای عملیات روزانه به آن متکی هستند، چهارمین ابزار در تولید می دانند.
خشک کن (Dryer) چیست؟
رطوبت می تواند به روش های مختلفی وارد دستگاه فشرده سازی هوا و هوا شود. کمپرسور هوای شما ممکن است قطعات خرابی داشته باشد که باعث جذب رطوبت بیشتر از هوای اطراف شما میشود. محیط عملیاتی که در آن از کمپرسور استفاده می شود نیز تفاوت ایجاد می کند.
اگرچه مقداری رطوبت همیشه وجود دارد، اما مقدار زیاد آن می تواند باعث زنگ زدگی، خوردگی و آلودگی هوای فشرده شما شود. هوای فشرده با کیفیت پایین می تواند به محصول نهایی یا استفاده نهایی شما آسیب برساند از این رو برای کاهش میزان رطوبت در هوای فشرده ، و برای افزایش عمر دستگاه ، یک خشک کن ( درایر هوا ) Dryer هوای فشرده بسیارنقش مهمی دارد.
خشک کن (درایر) Dryer هوای فشرده دستگاهی است که برای کاهش قابل توجه ای رطوبت هوای فشرده طراحی شده است. علاوه بر ایجاد محیط کار ایمن تر و بهداشتی تر برای کارمندان، خشک کن های (درایرها) Dryers هوا ، آلودگی هوای فشرده را به حداقل می رسانند.
قبل از اینکه نحوه انتخاب یک خشک کن (درایر) Dryerهوای فشرده را بیاموزید، باید اطلاعات زیر را در مورد کمپرسور هوا و تجارت خود بدانید:
- کاربردهای خاص هوای فشرده شما
- نقطه شبنم فشار مورد نظر شما
- دمای مورد نیاز هوا
- هر چند وقت یکبار از هوای فشرده استفاده خواهد شد
- کمپرسور هوا در چه محیطی کار می کند
لطفاً به خاطر داشته باشید که کسب و کار شما ممکن است به چند نوع مختلف کمپرسور هوا و در نتیجه چندین نوع خشک کن (درایر)کمپرسور هوا نیاز داشته باشد.
انواع خشک کن (درایر) هوای فشرده
اگر به راهنمایی برای انتخاب خشک کن هوا (درایر) نیاز دارید یا می خواهید ببینید کدام روش برای شما مؤثرتر است، این مطالب را از دست ندهید.
خشک کن تبریدی (درایر تبریدی)
از بین تمام خشک کن های (درایرها) Dryers هوای فشرده، خشک کن Dryer (درایر تبریدی) یا یخچالی محبوب ترین و رایج ترین نوع آن است.خشک کن تبریدی (یخچالی) به روشی مشابه یخچال های خانگی عمل می کند، زیرا از یک فرآیند خنک کننده استفاده می شود که از رطوبت جلوگیری می کند.
در یک خشک کن تبریدی (یخچالی)، هوای فشرده تا حدود 35 درجه فارنهایت خنک می شود. پس از عبور هوا از دریچه ورودی، رطوبت استخراج و تخلیه می شود و هوای تازه خشک شده، توسط هوای ورودی دوباره گرم می شود. در پایان هر چرخه، هوای فشرده خروجی دارای نقطه شبنم در محدوده 35 تا 40 درجه فارنهایت است. به طور کلی، فرآیند خشک کن تبریدی (درایر تبریدی) محیط کاری بهداشتی تری را ایجاد می کند که برای تولید نیز بسیار مساعدتر است.
مزایا و معایب خشک کن تبریدی (درایر تبریدی)
خشک کن های Dryers تبریدی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند زیرا مزایای متعددی دارند، مانند:
- راه اندازی خشک کن های تبریدی (درایر تبریدی) در مقایسه با سایر سیستم های خشک کن هوا معمولاً بسیار ارزان است.
- هزینه های عملیاتی و نگهداری مداوم خشک کن تبریدی کمتر است.
- سیستم های خشک کن تبریدی(درایر تبریدی) یا یخچالی در برابر ذرات روغن معلق در هوا مقاوم هستند.
اگرچه خشک کن های Dryers تبریدی انتخابی عالی برای بسیاری از صنایع و مشاغل هستند، اما باید به چند نکته توجه داشته باشید، از جمله:
- این نوع سیستم های خشک کن برای دماهای زیر انجماد توصیه نمی شود، زیرا رطوبت هوا می تواند یخ بزند و به دستگاه شما آسیب برساند.
- خشک کن های تبریدی (درایر تبریدی)دارای حداقل ظرفیت نقطه شبنم هستند.
خشک کن جذبی (درایر جذبی)
برخی از درایرها Dryers از عوامل خشک کننده برای خشک کردن هوای فشرده استفاده می کنند که به آن جذب می گویند. اینها به عنوان خشک کن جذبی (درایر جذبی) شناخته می شوند و در کارگاه های صنعتی کاربرد زیادی دارند. کنترل درایر Dryer جذبی با شیر برقی، PLC و تابلو برق انجام میشود. در این نوع درایر، هوا از مواد جاذب عبور میکند و بخش خیلی زیادی از رطوبت خود را از دست میدهد. مواد جاذب باعث کاهش فشار نقطه شبنم میشود.
بعضی از صنایع به نقطه شبنم منفی 40 احتیاج دارند اگرچه نقطه شبنم هوا در بعضی از درایرها می تواند تا منفی 100درجه کاهش یابد (نقطه شبنم هوای فشرده در صنایع مختلف متفاوت است)است. مواد جاذب موجود در درایر جذبی هم میتواند از آلومینای فعال، سیلیکاژل و غیره باشد. در نهایت رطوبت حذفشده از هوا از خشک کن جذبی (درایر جذبی) دفع میشود. این کار بهوسیله هوای فشرده موجود در دستگاه انجام میشود.
حتما بخوانید: درایر جذبی هیتردار و مقایسه با درایر هیتلس
کاربردهای صنعتی رایج برای خشک کن جذبی (درایر جذبی)
کاربردهای صنعتی رایج برای خشک کن جذبی (درایر جذبی)
مراقبت های بهداشتی
در محیط هایی که بیماران تحت درمان قرار می گیرند و دارو تجویز می شود، بهداشت هوا از اهمیت بالایی برخوردار است. برای این منظور، خشک کن های جذبی (درایر جذبی) را ارائه می دهند.
خشک کردن مواد غذایی
در صورتی که رطوبت و اب از هوای محیط توسط خشک کن جذبی (درایر جذبی)خارج نشود، رطوبت می تواند مواد غذایی را قبل از خروج از کارخانه فاسد کند.
امداد سیل
خشک کن های (درایرهای) جذبی یک ویژگی رایج در سناریوهای امداد سیل هستند زیرا هنگامی که سیل از یک منطقه عبور می کند،وسایل باید در سریع ترین زمان ممکن خشک شوند تا از تبخیر آب سیل و ایجاد کپک در چوب و اثاثیه جلوگیری شود.
خشک کن های هوا جذبی در مقابل خشک کن های هوا تبریدی
علیرغم تفاوتهای مکانیکی ، خشککن های (درایرهای) تبریدی و جذبی شباهتهای بیشتری نسبت به تفاوتهایشان دارند، زیرا هر دو به منظور پاکسازی هوای محیط اطراف از رطوبت هستند. بنابراین، بحث بین دو نوع خشک کن چندان بر سر این نیست که کدام یک بهتر است، بلکه این است که کدام یک برای نیازهای یک محیط خاص مناسب تر است. در برخی موارد، سیستم خشک کن تبریدی (درایر تبریدی)و خشک کن جذبی(درایر جذبی) در ترکیب با یکدیگر بهترین عملکرد را دارند، زیرا نقاط قوت یک خشک کن(درایر) Dryer نقاط ضعف دیگری را جبران می کند و بالعکس.
در هر صورت، نگرانی هایی که اغلب توسط سازندگان مطرح می شود شامل موارد زیر است:
محیط های با دمای بالا
در محیط های با دمای بالا، خشک کن های تبریدی (یخچال دار ) مقرون به صرفه تر هستند. خشک کن های(درایرهای)تبریدی به ندرت در دماهای پایین تر استفاده می شوند زیرا محیط های سردتر نیاز به کاهش دمای کویل دارند که در نهایت باعث یخ زدن سیم پیچ می شود. هیچ راهی واقعی برای دور زدن این موضوع وجود ندارد زیرا راه حل هایی که وجود دارند شامل چرخه های یخ زدایی، محلول های آب نمک و غیره هستند که به سختی اجرا می شوند.
محیطهای با دمای پایین
در محیطهای با دمای پایین، که سطح رطوبت نیز پایینتر است، سیستمهای خشک کن جذبی Dryer گزینهی مقرونبهصرفهتر برای خشک کردن هستند. به این ترتیب، خشک کن های (درایرهای) جذبی برای محیط های 40 درجه و کمتر بهینه شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
هزینه های انرژی حرارتی
در محیط هایی که هزینه انرژی حرارتی بالاتر از برق است، خشک کن های جذبی (درایر جذبی)مقرون به صرفه تر هستند. در مقابل، خشک کن های تبریدی (درایر تبریدی) در مکان هایی که هزینه های برق بیشتر از بخار یا گاز است، گزینه مقرون به صرفه تری هستند. بنابراین، هزینه های انرژی می تواند یک عامل تعیین کننده در انتخاب یک سیستم نسبت به سیستم دیگر باشد.
خشک کن های Dryers شیمیایی
خشک کن های (درایرهای) شیمیایی از فرآیند عبور هوای فشرده از مواد شیمیایی رقیق استفاده می کنند تا زمانی که این مواد شیمیایی با رطوبت اضافی هوا اشباع شوند. مواد شیمیایی مورد استفاده در این فرآیند آنهایی هستند که دارای ظرفیت طبیعی برای جذب آب هستند، مانند سدیم، کلرید کلسیم و لیتیوم.
همانطور که این مواد شیمیایی رطوبت را جذب و جمع آوری می کنند، همراه با آبی که جمع آوری کرده اند دفع می شوند. به همین دلیل، وجود یک سیستم فیلتراسیون با کیفیت بالا برای عملکرد موفق خشک کن (درایر) شیمیایی بسیار مهم است. در غیر این صورت، در طول زمان این مواد شیمیایی مشکلاتی را برای کمپرسور و کیفیت هوای فشرده ایجاد می کند.
به طور خلاصه، مزایای سیستم خشک کن های Dryers شیمیایی عبارتند از:
- عملکرد این خشک کن ها (درایرها) نسبتاً ساده است و نیاز به نظارت مداوم ندارند.
- هیچ قسمت متحرکی برای نگهداری وجود ندارد.
- جدا از هزینه مداوم جایگزینی مواد شیمیایی، راه اندازی اولیه معمولاً ارزان است.
- معایب خشک کن های Dryers شیمیایی عبارتند از:
- جایگزینی مواد شیمیایی می تواند پرهزینه باشد، به خصوص اگر مرتباً از خشک کن (درایر) خود استفاده می کنید.
- آنها برای عملکرد موثر به سیستم های فیلتراسیون با کیفیت بالا وابسته هستند.
- دفع مواد شیمیایی اشباع شده می تواند پیچیده و پرهزینه باشد.
خشک کن های هوا غشایی(Membrane dryers)
خشک کن های (درایرهای) غشایی اغلب برای رطوبت زدایی و برای کاربردهایی که نیاز به جداسازی گاز دارند، از جمله تولید مواد غذایی استفاده می شوند. هنگامی که هوای فشرده وارد یک خشک کن Dryerهوای غشایی می شود، در دسته هایی از الیاف غشایی نیمه تراوا حرکت می کند. این الیاف به مواد خاصی مانند اکسیژن اجازه عبور از غشا را می دهد و آن را از گاز مورد نظر جدا می کند.
چند مزیت خشک کن (درایر) Dryer غشایی عبارتند از:
- خشک کن های Dryersغشایی نیازی به برق ندارند و برای کار از راه دور ایده آل هستند.
- عملکرد آن ها نسبت سایر خشک کن ها بی صداتر است.
- نگهداری از آنها آسان و مقرون به صرفه است.
- چند نکته در مورد این خشک کن ها عبارتند از:
- آنها به هوای دائماً تمیز و بدون روغن و ذرات نیاز دارند.
- آنها نیاز به یک پیش فیلتر دارند که برای جلوگیری از انسداد باید اغلب تعویض شود.
سوالات متداول
در محیط های با دمای بالا، خشک کن های تبریدی (یخچال دار ) مقرون به صرفه تر هستند. خشک کن تبریدی (درایرهای تبریدی )به ندرت در دماهای پایین تر استفاده می شوند زیرا محیط های سردتر نیاز به کاهش دمای کویل دارند که در نهایت باعث یخ زدن سیم پیچ می شود. هیچ راهی واقعی برای دور زدن این موضوع وجود ندارد زیرا راه حل هایی که وجود دارند شامل چرخه های یخ زدایی، محلول های آب نمک و غیره هستند که به سختی اجرا می شوند.
خشک کن ها (درایرهای) شیمایی یکسری مزایا و معایب دارند از جمله:
مزایای سیستم خشک کن های Dryers شیمیایی :
عملکرد این خشک کن ها (درایرها) نسبتاً ساده است و نیاز به نظارت مداوم ندارد.
هیچ قسمت متحرکی برای نگهداری وجود ندارد.
جدا از هزینه مداوم جایگزینی مواد شیمیایی، راه اندازی اولیه معمولاً ارزان است.
درایرهای جذبی (خشک کن جذبی) انتخاب مناسبی هستند. در صورتی که رطوبت و اب از هوای محیط توسط خشک کن جذبی (درایر جذبی)خارج نشود، رطوبت می تواند مواد غذایی را قبل از خروج از کارخانه فاسد کند. خشک کن های (درایرهای) غشایی اغلب برای رطوبت زدایی و برای کاربردهایی که نیاز به جداسازی گاز دارند، از جمله تولید مواد غذایی استفاده می شوند.